dinsdag 15 september 2015

van 1700 tot nu

Om de blog toch weer wat leven in te blazen, zal ik proberen om de verbouwing van onze net aangekochte boerderij uit 1700 bij te houden.

ED 20-03-1973
We zijn 2 maanden geleden gestart met strippen. De verlaagde plafonds eruit, houten plankjes die overal voor getimmerd zijn weg. Asbest (isolatie, vraag me niet waarom...) eruit. Piepschuim isolatielaag van 3 mm van de muren af. 'T zal toch niet zoveel schelen denk ik. Koud is koud voorlopig, maar de gevelkachel draait goed! Inmiddels hebben we ook warm water via een geiser. Fijn met douchen! En sinds gister een heuse afwasmachine in mijn keukentje uit 1973. We vonden nog een oude krant eronder. Zo vinden we ook erg veel voederzakken. Ze zitten overal tussen en onder verstopt. Vanmiddag een uitgedroogd blikje cacaomelk. Je vraagt je af hoe lang het moet staan om uit te drogen.
En natuurlijk een paar mooie pareltjes ontdekt, zoals dit deurtje naar de opkamer, waarvan wij vermoeden nat dit heel vroeger de voorraadkamer was boven op de kelder. Je moet ergens je aardappels kwijt. Overal komen ook de mooie kleuren terug van vroeger. Groen, lichtblauw lichtgeel. Erg kleurrijk. Daar gaan we zeker iets mee doen.

Ook zijn de eerste gesprekken met de aannemer en architect gevoerd. Na lang zoeken hebben we een stel gevonden die het aandurven om naar onze wens zo ecologisch mogelijk te verbouwen met een damp open constructie. Want dat is waar deze oude boerderij om vraagt. Dus op naar de hennep- wol- papier- en vlas isolatie, de leemblokken, kalkvoegmortel en oude gebinten, nieuw riet en herbruikbare Oud Hollandsche pannen. We zijn er binnnenkort klaar voor. 
Dan gaat het dak dr af!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten