woensdag 21 augustus 2013

Slakkeneitjes in de zandbak

Zoonlief vond vanochtend deze slakkeneitjes. Ik moest inderdaad wel even googelen wat het was, maar nu weet jij het ook. Ik laat ze nog even een paar dagen liggen. Kijken hoe ze vorderen voordat ze hier in de groencontainer verdwijnen. Want ja, hoe diervriendelijk mijn tuin ook is, ook ik heb liever geen slakken in mijn tuintje.

Hoe je verder slakken kunt bestrijden.
Het weghalen van de eitjes is één ding, maar de rest zien te vangen is een heel ander verhaal. Voor een gezonde tuin is het belangrijk om een evenwichtig ecosysteem te hebben. Dit creëer je door padden, egels en vogels te lokken. Nu zijn padden en egels in stadstuintjes nog wel eens moeilijker om te lokken, maar zeker het proberen waard. 
Wij hebben hier ook een egeltje gehad, tot we hem dood vonden. Hij was in een strenge winter overleden doordat hij zich op een te vochtige plaats had verstopt. Zorg dat als je een schuilhuisje voor een egel maakt, dat deze absoluut niet in de drup van iets ligt. Geef egeltjes ook nooit melk. Als je ze iets extra's wilt geven kun je beter kattenbrokken geven.
Padden houden van vochtige koele grond en zijn goed te lokken met een poeltje of vijver. Let dan wel, een vijver op grondhoogte, en niet met een moderne betonnen of houten rand. Zorg dat er in de buurt hiervan goede verstop mogelijkheden zijn onder planten en stronken.

Ook kun je je planten beschermen tegen slakkenvraat door te zorgen dat de slakken iets scherps over moeten. Hier houden ze echt niet van. Je kunt denken aan scherp grid, eierschalen of een afgesneden petfles. Snijd de onderkant en de bovenkant van de fles en zet deze over de plant als ze nog klein is. Of zet je planten in bakken. Koper wordt zeker niet gewaardeerd door slakken.

Of lok de slakken onder een bloempot en haal de slakken er overdag uit om ze ergens anders uit te zetten. Die uit mijn tuin belanden overigens altijd in de groencontainer, waar ze het redelijk naar hun zin lijken te hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten