donderdag 4 juli 2013

Kinderkeuken schort, want en pannenlap met werkbeschrijving

Hier een leuk setje voor bij de kinderkeuken. Eenvoudig te
maken en super leuk.

Benodigdheden:
Naaimachine
Stukjes stof (van de markt of een oud overhemd of rok)
Band
Garen
Fiberfill

Schortje.
Teken het patroon uit op (patroon)papier, de schaal is 1:2, maar je kunt ook de aangegeven maten aanhouden. Leg het patroon op de stof die je in de lengte hebt dubbel gevouwen. Trek over en houd met knippen rekening met een extra stuk naad van ca 2 a 3 cm. Knip eventueel uit andere stof de vorm van het borstzakje. Knip 3 linten van 42 cm lang en 5 cm breed. Strijk de linten in de lengte dubbel en vouw weer open, vouw de stof aan beide kanten naar de middenvouw en strijk plat. Vouw de stof weer dubbel en strijk nogmaals.


Je krijgt nu zoiets.
Stik de lintjes aan de open kanten dicht.

Stik de randen van het borstzakje met een zigzag. Zet op de bovenkant een leuk bandje en strijk de randjes links, rechts en onder ca 1 cm naar binnen om. Naai het zakje vast met een rechte kleine steek en laat de aangegeven punten corresponderen.
Zet op de bovenkant van het schortje een leuk bandje. Vouw als je dit doet meteen 1 lintje op de hoeken tussen het bandje. Zorg hierbij dat je de stiknaad aan de buitenkant houd, dan valt het beter in de nek.
Zet als je het leuk vind aan de onderkant of bij de middel nog een of meer bandjes, ik heb hier een bandje gebruikt van appels, peren en kersen. Strijk de zomen 2x om en stik vast. Of doe het op de makkelijke manier en strijk 1x om en stik vast met een dubbele zigzag.
Zet de twee overige lintjes vast op de hoeken bij de middel.


Ovenwant
Trek je eigen hand over en zorg dat je vingers gesloten zijn en je duim uitsteekt, zoals een ovenwant. Zorg dat je vanaf de duim ongeveer 15 cm naar beneden komt en trek daar de lijn.
Knip dit met ca. 1,5 cm extra naadruimte 2x uit verschillende stoffen en 2x uit fiberfill. Je hebt dan 6 handjes. Stik de fiberfill in ruitjes aan de stof van de buitenkant. Achterkant van de stof op de fiberfill. Zorg dat je schuine lijntjes stikt van ca. 2 bij 2 cm. Stik ook meteen met een zigzag om de rand heen. Leg nu de goede kanten op elkaar en stik aan elkaar vast, laat daar waar je hand erin gaat open. Wil je 'm op kunnen hangen? Zorg dan dat je een stukje band tussen de naad legt, naar binnen toe. Leg ook de goede kanten van de binnenkant op elkaar en stik aan elkaar vast, laat hier ook de opening open. Keer de buitenkant goed en schuif de binnenkant in de handschoen. Stik vast en werk af met een bandje. Dit kan ook met een bandje die je van dezelfde stof maakt, zoals hierboven de lintjes beschreven zijn.


Pannenlap
Teken een vierkant van ca 12 x 12 cm en rond de hoeken een beetje af. Knip 2x uit stof en 1x uit dikke of 2x uit dunne fiberfill. Leg de  fiberfill tussen de stof, met de goede kanten van de stoffen aan de buitenkant. Stik weer ruitjes van ca 2 cm en zigzag om de rand. Speld band eromheen en spelt meteen een stukje ertussen om het op te kunnen hangen. Stik alles vast.
Klaar!

Leuk als cadeautje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten