woensdag 25 september 2013

hoe krijg je je peuter zindelijk

In navolging op de eerdere blog over baby zindelijkheids training hier ook dan een post over hoe je je dreumes of peuter werkelijk zindelijk krijgt. Ook voor als je de training nooit hebt toegepast.

Mijn oudste was met 21 maanden zindelijk, ook 's nachts. Hoe krijg je dat voor elkaar, vragen andere ouders zich dan af en dan vertel ik over hoe wij onze beide kinderen al van baby af aan heb laten plassen op het potje, boven de wasbak of op de wc. En net als ik toen ik er voor het eerst van hoorde staan ze perplex dat dat inderdaad kan. 
Maar buiten de gewenning van het kind om op een potje te plassen heb ook ik wat dingen uit de kast moeten trekken. 
En als je kind drie is en niet zo graag wil, of het eng vindt en het consultatiebureau begint dan ook nog met 'wacht anders nog maar een half jaartje, hij zal er nog wel niet aan toe zijn' en je zelf denkt, jamaar hij moet toch zindelijk worden, hier dus tips!

Motivatie voor een peuter
Spreek een moeder van een vriendje dat zindelijk is aan op de kinderopvang/peuterspeelzaal of elders met beide peuters erbij en vraag haar hoe zij het heeft gedaan. Laat ze beide vertellen dat het niet eng is en iedereen het doet en vraag ook aan de peuter hoe het voelt om schone/droge billen te hebben. Je zult merken dat je peuter erover na gaat denken en wellicht minder moeite heeft nu hij weet dat die ander het ook doet.

Zonder luier en dan
Het beste werkt het als je gewoon zonder poespas zegt dat hij vanaf vandaag een onderbroekje aan krijgt en doe ook echt geen luier meer om.  Zorg ook op de dagopvang dat ze dit niet doen, want ze vinden het maar al te makkelijk om dat wel te doen. Je kunt overwegen om de middagslaapjes ook geen luier om te doen, maar zorg wel voor een goed zeiltje of misschien een katoenen luier. 
Doordat hij merkt dat hij nat wordt als hij plas komt het seintje eerder. En ze krijgen heus een seintje hoor.
Zorg ook voor voorspelbaarheid en regelmaat. Laat hem gaan als hij wakker wordt, voordat hij gaat slapen, na het eten, voordat je weggaat en verder na elke anderhalf a twee uur. Lukt het niet om jezelf eraan te herinneren, zet dan een timer.

Zorg voor een hele berg onderbroeken en broekjes, want het wordt wel twee weken flink veel wassen. Maar het is het waard! Leg ook bij de dagopvang twee schone setjes neer. Mocht dat niet genoeg zijn, dan hebben ze daar ook nog vast een voorraadje. Zorg wel dat je je kind meteen als hij zich vies heeft gemaakt je hem met een washandje wast en schone kleren aan trekt. Het heeft geen zin om hem voor straf een tijdje ze te laten lopen. Dat werkt eerder averechts.

Als je bang bent dat er iets nat wordt, zoals bijvoorbeeld het autostoeltje, leg dan hier een 
luier op en niet om de billen. Dit kun je ook bij het slapen doen, door een luier over de onderbroek aan te doen.

Het plassen en poepen zelf vinden ze op een potje toch vaak spannend of eng. Zorg dan ook dat je erbij blijft of ga zelf ook gewoon. Ik merk heel goed bij mijn dochtertje dat ze meteen gaat plassen als ze op het potje zit en ik erlangs op de wc ga plassen. Wees zelf ook niet bang met poepen. Laat gerust je peuter erbij als je zelf moet. Dit is alleen maar interesse en een stimulans. Hij zal het zich later echt niet herinneren.

En voor de ouders met een nog wat jonger kindje die nog niet aan BZC doen, begin vast! Zet je baby zodra hij zelf goed kan zitten bij elke luier verschoning op het potje, het werpt uiteindelijk zijn vruchten af. Mijn dochter van 1 1/5 poept nog maar zelden in haar luier. Heerlijk om geen poepbillen meer schoon te hoeven maken.

Heb je nog meer tips, zet ze erbij!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten